Reglement DARS 

1. Wedstrijden en inschrijving

De inschrijving voor de DARS kun je vinden op de website van de DARS. De inschrijving is gratis. 

Voorwaarde deelname aan de DARS competitie

 1. Inschrijving van een team voor de DARS dient te gebeuren vóór de eerste wedstrijd waaraan deelgenomen wordt.
 2. Punten worden pas geteld vanaf het moment van inschrijving. Schrijf je het team pas in na de wedstrijd, dan tellen die punten niet meer mee voor het DARS klassement.
 3. Elke wedstrijd moet je met dezelfde teamnaam ingeschreven staan zoals je bij de DARS staat ingeschreven. Hetzelfde geldt voor de deelnemersnamen. Dit om verwarring te voorkomen.
 4. Wilt u een extra teamlid toevoegen aan het team, dan kan dit wel achteraf. Dit extra teamlid wordt dan permanent toegevoegd aan het team (max. 3 personen). Toevoegen van een teamlid achteraf kan via adventureracen@gmail.com
 5. Deelnemende teams en teamleden worden gecommuniceerd op www.adventureracen.nl

2. Teams

Een DARS team bestaat altijd uit 2 personen.

 • Een mixed team bestaat uit zowel een vrouw en een man
 • Een heren team mag enkel bestaan uit heren.
 • Een dames team mag enkel bestaan uit vrouwen.
 • Deelname is mogelijk voor buitenlandse teams.

Een persoon vervangen bij blessures of afwezigheid om toch te kunnen deelnemen is onder bepaalde voorwaarden toegestaan.

Heren en dames teams

De heren en dames teams hebben recht op één extra teamlid. Het ingeschreven team bestaat dus maximaal uit 3 personen. Het extra teamlid;

 • Moet van hetzelfde geslacht zijn als het oorspronkelijke duo.
 • Mag ook onder een ander team staan ingeschreven
 • Moet zijn ingeschreven voor de start van de desbetreffende race.

Mix teams

De mix teams hebben recht op twee extra teamleden. Een extra man en een extra vrouw. Het ingeschreven team bestaat dus maximaal uit 4 personen. De extra teamleden;

 • Zijn ter vervanging van één van de twee, eerst ingeschrevenen. Teamleden 3 en 4 mogen dus niet samen racen.
 • Zijn maximaal 1 man en 1 vrouw.
 • Mogen ook onder een ander team staan ingeschreven
 • Moeten zijn ingeschreven voor de start van de desbetreffende race.

3. Klassement

De volgende twee  klassementen doen mee aan de DARS.

 1. Klassement 1: Heren
 2. Klassement 2: Dames / Mixed

4. Winnaars

De winnaar van het klassement wint een wisselbokaal.

 1. Deze wordt uitgereikt tijdens de laatste wedstrijd van de competitie.
 2. Als de winnaar eerder bekent is kan de organisatie besluiten de uitreiking eerder te laten plaatsvinden.
 3. De wisselbokaal dient voor het einde van de competitie weer ingeleverd te worden bij de organisatie.

5. Puntentelling

De teams kunnen bij iedere wedstrijd van de AR competitie punten verdienen. Verdeling punten naar categorie wedstrijden en uitslag:

Uitleg regels en veranderingen 2019

Wat gaat er veranderen?
Het afgelopen jaar kon je bij aangesloten DARS-wedstrijden punten verdienen. Per wedstrijd waren dat hetzelfde aantal punten (max 101). Dit jaar gaan we de regels veranderen omdat wij meer uitdaging willen voor alle teams. Wij willen dat het beste team gaat winnen maar ook dat het loont om aan meer wedstrijden deel te nemen. Bij het NK (in 2019 de Auenland AR) kronen we de beste Nederlandse teams van dat moment, tot kampioen. Aan het einde van het jaar zijn de winnaars van de DARS-competitie de teams die over een heel seizoen de meeste punten scoren bij de DARS-wedstrijden.

Ook nieuw is dat álle categorie wedstrijden meedoen voor de competitie. Wij stellen geen grens aan de minimale hoeveelheid wedstrijden die meetellen. Dit heeft meerdere redenen. Wij willen stimuleren dat je aan meer wedstrijden mee doet. En deelnemen aan nog een extra wedstrijd zou nét het verschil kunnen maken in de klassering. Dit biedt mogelijkheden voor veel meer teams om zich op het podium te vechten en volstaan een paar hoge klasseringen waarschijnlijk niet meer.

Hoe kun je punten scoren?
Vergelijk het met de worldcup-wedstrijden in wielrennen, schaatsen of veldrijden. Per wedstrijd kun je punten verdienen. En elke wedstrijd in het seizoen telt mee in de einduitslag. Het is aan jullie de keuze welke wedstrijden je doet en welke niet, en waarmee je verwacht dat je kampioen gaat worden. Kies je de juiste wedstrijden uit, ga je voor lange of korte races en doe je veel of weinig wedstrijden. Ieder team moet keuzes maken en aan het einde krijgen we een kampioen die het hele seizoen laat zien dat ze de beste zijn.

Er zijn organisaties die op een dag meerdere wedstrijden organiseren, bijvoorbeeld een 6-uur, 12-uur en 24-uurs wedstrijd. Alle wedstrijden doen mee voor de competitie en je kan overal punten voor verdienen. Elk weekend een 6 uurs wedstrijd doen is haalbaar, alleen elk weekend een 24 uurs wedstrijd doen is dat niet. Dit vraagt meer voorbereiding, training, rust en tijd. Daarom vinden wij dat een langere wedstrijd meer punten verdient. We hebben daarvoor een indeling gemaakt in 3 categorieën wedstrijden: korte, middellange en lange wedstrijden, en een onderscheid in het aantal punten dat je daarbij kunt verdienen.
33

Regels:
1. Als de organisatie 2 wedstrijden organiseert in dezelfde categorie, dan zal de wedstrijd met de kortere duur de puntenverdeling van de lagere categorie krijgen. Bv: ARDrenthe organiseert een 24-uurs en 32-uurs wedstrijd. Dan zijn het beide wedstrijden uit de lange categorie. Voor de 24-uurs zal dan echter de puntenverdeling van de midden categorie gelden.
2. Je verdient punten als je bent ingeschreven bij de DARS. Je team moet zijn ingeschreven voordat je deelneemt aan de wedstrijd.
3. Alle punten worden verdeeld onder de DARS deelnemers. Bv: bij een wedstrijd van 10 uur zijn het 1e, 2e en 4e team, DARS deelnemer en het 3e wordt een niet-ingeschreven-team. Dan krijgt de 1e 101 punten, 2e 90 punten 4e 80 punten
4. Alle wedstrijden doen mee voor de competitie. Alle punten worden opgeteld.
5. Onderstaande puntentelling wordt gehanteerd.
6. 1. Winnaar is het team met de meest punten 2. Onderlinge resultaten zijn leidend voor de rangschikking. (Heeft team A bij een onderlinge wedstrijd 100 punten gekregen en team B 80 punten. En bij wedstrijd 2 heeft team B 100 punten gekregen en team A 90. Hebben ze overall gelijke punten, dan heeft team A gewonnen omdat ze onderling meer punten hebben verdient.) 3. bij een gelijke stand bij punt 1 en 2 hebben wij 2 winnaars.

 

Neem contact met ons op

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt